Killian McCarthy (Radboud Universiteit): “Overnames vernietigen vaak veel waarde.”

Professor Killian McCarthy van de Radboud Universiteit is al vijftien jaar actief in M&A-onderzoek. Zijn kwantitatieve onderzoek, waarin hij duizenden transacties vergelijkt, wijst er sterk op dat de overgrote meerderheid van deals, tot wel 79 procent in zijn ervaring, geen enkele waarde opleveren. McCarthy’s waarschuwing voor leiders uit het bedrijfsleven luidt daarom: “Wees zeer voorzichtig voordat je een fusie- en overnamedeal aangaat. Er wordt heel veel waarde vernietigd.”

 

Helikopterview

Op basis van vele studies en zijn eigen uitgebreide onderzoek schetst professor McCarthy een beeld van het  M&A-landschap dat hoogstwaarschijnlijk niet met veel  enthousiasme zal worden ontvangen door de M&A-gemeenschap. Hij haalt een baanbrekend onderzoek aan  van The Journal of Finance, het meest prestigieuze tijdschrift op het gebied van financieel onderzoek, waaruit blijkt dat voor elke dollar die in de jaren negentig in  miljardentransacties werd geïnvesteerd, aandeelhouders 2,31 dollar verloren – een paradoxale uitkomst voor inspanningen die enorme middelen en intellectuele bekwaamheid opeisen. “Het artikel heette Wealth  Destruction on a Massive Scale”, zegt McCarthy. “Zo beschrijft het belangrijkste tijdschrift in de financiële wereld fusies en overnames. En ze toonden aan dat het  netto-effect van alle fusies en overnames in de jaren  2000 was dat 240 miljard van de aandelenmarkt werd weggevaagd. Het is krankzinnig.”

Maar wanneer hij met adviseurs praat, lijken zij dit niet te herkennen. “Ze denken allemaal dat elke deal een succes is, maar dat zie je niet terug in de data.”

 

Slechts zeven procent van de synergieën wordt gerealiseerd

Als we deze mislukkingspercentages nader bekijken,  lijkt het erop dat de realisatie van inkomsten-synergieën vaak misgaat. “Acquisities worden doorgaans nagestreefd om de omzet te verhogen of de kosten te verlagen”, zegt McCarthy. Volgens hem is 86 procent op het eerste gericht. “Maar uit de gegevens blijkt dat gemiddeld slechts zeven procent van de synergievoorspellingen voor omzetstijgingen worden gerealiseerd, vergeleken met ongeveer zestig procent van de kostenbesparende synergiën.”

Ondanks de lage succespercentages die uit de data  naar voren komen, blijven managers en adviseurs  vaak optimistisch over hun acquisitievooruitzichten.  “Er is een tendens om te geloven dat hun geval eerder uitzondering dan regel zal zijn”, aldus McCarthy. “Ik  heb gemerkt dat de cijfers vaak zijn afgestemd op de acquisitiedoelstellingen en niet andersom. Het verbaast mij dan ook niet dat dit vaak misgaat. Op zo’n manier kun je niet een bedrijf laten groeien.”

 

Kleinere deals zijn minder riskant

Het weinige goede nieuws dat er is, is dat het onderzoek vooral betrekking heeft op grote transacties van beursgenoteerde bedrijven. In het middensegment zullen de zaken waarschijnlijk anders zijn, omdat McCarthy verwacht dat deze ondernemers veel sceptischer zullen zijn over het sluiten van deals.

Dat scepticisme is niet altijd aanwezig bij grotere bedrijven. Een andere uitdaging is de enorme complexiteit van een dergelijke transactie. “Als Philips een Chinese onderneming koopt, is het een veel grotere opgave om dat te integreren en waarde te creëren. Hoe groter bedrijven zijn, hoe slechter de uitkomst van de deals die ze sluiten vaak. Resulaten van een aquisitie zijn meestal ook slechter hoe dichter bedrijven bij elkaar liggen qua omvang.

 

Het gaat niet alleen om de cijfers

Zachte factoren, zoals culturele integratie en mismanagement, worden verantwoordelijk gehouden voor  ongeveer 65 procent van de mislukkingen. “Een van de dingen die mij door de jaren heen is opgevallen, is dat iedereen binnen de fusie- en overnamesector lijkt te denken dat het alleen maar een kwestie is van de juiste cijfers”, zegt McCarthy. “Maar als je naar de gegevens kijkt, is dat simpelweg niet waar. De menselijke kant, de integratiekant en de relatiekant, dat zijn echt de belangrijke onderdelen.”

Dealadviseurs nemen doorgaans deel aan het M&A-proces totdat het contract is getekend en verdwijnen dan weer, maar het is op dat moment dat de waarde moet worden gerealiseerd. “Ik gebruik hier altijd een voetbalanalogie”, zegt McCarthy. “De economie en financiën  zijn voor mij het kunnen rennen en trappen van een bal. Ik zie dat als dag nul van een deal. Het scoren van doelpunten, het realiseren van de synergiën, gebeurt daarna en dat is vaak het punt waarop bedrijven niet meer opletten.”

Lees het hele artikel op CFO.nl: Killian McCarthy (Radboud Universiteit): “Overnames vernietigen vaak veel waarde.”

Een eerdere versie van het artikel verscheen op de website van M&A.nl.

RECENTE ARTIKELEN

Maryjo Charbonnier, Kyndryl, jurylid CHRO-award: “HR-leider kan vitale rol spelen bij het aanpakken van polarisatie”

Lees verder

Zo werkt het meten van aandacht

Lees verder