Paul Verhagen (CFO van ASM International): “In de afgelopen drie jaar zijn wij verdubbeld in termen van omzet.”
Hoe voeg je als Financeteam waarde toe voor een niche- speler binnen een hypertechnologische sector? Die vraag is voor Paul Verhagen niet moeilijk te beantwoorden. Als CFO van ASM International, ook wel bekend als ASM, loopt hij al drie jaar mee in het meest innovatieve deel van de chipmarkt. “In de afgelopen drie jaar zijn wij als ASM ongeveer verdubbeld in termen van omzet. De digitalisering en elektrificatie van de wereld vergt een enorme hoeveelheid chips.”
Zowel de groeiende vraag naar elektrische auto’s binnen de automotive industrie als de trends binnen communicatie, computing, digitalisering en robotisering, dragen bij aan de exponentieel groeiende chipmarkt. “De productie van een elektrische auto, zoals bijvoorbeeld het nieuwste model van de Porsche Taycan, vraagt meer dan duizend chips. En in deze rap digitaliserende wereld groeit dus ook de Wafer Fabrication Equipment Market waarin ASM vooroploopt.”
ASML en ASM
ASM wordt nogal eens door elkaar gehaald met ASML, het bedrijf dat de meeste mensen kennen als koploper in de wereld van de ontwikkeling van chipmachines. Desgevraagd legt Verhagen het verschil tussen de twee bedrijven graag nog eens uit: “ASML maakt lithografi e-equipment, ASM richt zich op depositie-equipment en is met name sterk in het maken van de meest geavanceerde chips.” ASM heeft als relatief klein bedrijf een world leading position binnen de markt voor Atomic Layer Deposition (ALD), het meest geavanceerde depositie segment binnen de chipwereld.
“Het productieproces van onze core business omvat het aanbrengen van superdunne depositielagen op een wafer: atoomlaag per atoomlaag op een gebiedje van 2 nanometer. Ter illustratie: 1 mensenhaar is ongeveer 60.000 nanometer. Daarbinnen proberen wij op atoomniveau de transistor te bouwen die de elektrische eigenschappen van de chip gaat bepalen.”, aldus de trotse CFO.
De 2 nanometerchip gaat dit jaar in pilotproductie. “Onze klanten beginnen dan met het testen van een lijn. Daarna moeten ze die machines integreren en tot een bepaald yield niveau komen. Wanneer dit goed uitpakt en zij nieuwe klanten hebben voor hun nieuwe chips, kan het zo zijn dat ze in 2025 gaan investeren in high volume manufacturing.” Terugkomend op de verhouding tussen ASM en ASML: “In de productielijn van chipproductie werken onze twee bedrijven niet als concurrenten, maar als bedrijven binnen de keten die elkaar nodig hebben om chips te kunnen maken.”
Geopolitiek en nationaal beleid
De internationale chipmarkt is sterk onderhevig aan geopolitieke ontwikkelingen. Vorig jaar kwam ASML in het nieuws vanwege de spanningen tussen de VS en China. Op verzoek van de Amerikanen moest de chipmachinefabrikant uit Veldhoven leveringen aan China annuleren. Dit gebeurde nog voordat de exportbeperkingen daadwerkelijk werden opgelegd. Maar ook nationaal niveau hebben politiek en beleid grote impact op bedrijven die sterk afhankelijk zijn van internationaal toptalent. Dit jaar nog sprak de board van ASML zich bezorgd uit over de plannen van de formerende politieke partijen om het aantrekken van expats onaantrekkelijker te maken. Herkent Verhagen zich als CFO in de zorgen van ASML?
Lees het hele artikel op CFO.nl: Paul Verhagen (CFO van ASM International): “In de afgelopen drie jaar zijn wij verdubbeld in termen van omzet.”