“De onrust rondom de Rode zee was te voorzien als je iets wist van de verhoudingen in de regio.”

“Only when the tide goes out, do you see who has been swimming naked.” Hoe goed is Clingendael zelf voorbereid op laag water?

Vanuit Clingendael kijken wij altijd naar geopolitieke ontwikkelingen. Vanwege onze expertise op verschillende terreinen worden wij vaak uitgenodigd om ons licht te doen schijnen over allerlei risico’s. De vraag die voor CFO’s van belang is: heeft je bedrijf zijn zaken op orde wanneer er een crisis uitbreekt? Of breekt straks de blinde paniek uit wanneer China Taiwan binnenvalt en er een handelsoorlog ontstaat? – een scenario dat al jaren wordt voorspeld.

Zijn er ook risico’s waar een bedrijf zich niet op kan voorbereiden?

“Ja en nee. De aanvallen van de Houthi-rebellen in de Rode Zee kwamen voor de meeste mensen volstrekt onverwacht. Maar de onrust rondom de Rode Zee was te voorzien als je iets wist van de verhoudingen in de regio. De oplopende spanning tussen Iran en Israël waardoor er opeens niet meer gevlogen kan worden, is ook niet deze week begonnen.”

Wat kunnen bedrijven doen om deze risico’s te verkleinen

“Nadenken over hoe met de supplychains robuuster maakt. Dat kan door nearshoring, grotere voorraden – maar wij geven als instituut geen strategisch business advies. Onze expertise ligt in het bieden van onafhankelijk inzichten. Bijvoorbeeld in klimaatverandering en de risico’s die dat meebrengt op het gebied van voedsel en waterschaarste, conflicten en migratiedruk. Dat is informatie waarmee bedrijven die internationaal opereren impact van gaan ondervinden. Net zoals van de energietransitie. Onze Europese energie-afhankelijkheid van OPEC-landen – een regio waar veel gebeurt is groot, net zoals onze afhankelijkheid van de VS, waar dit jaar misschien ook een andere wind gaat waaien. Het is goed wanneer bedrijven onze expertise in geopolitieke kwetsbaarheden meewegen in hun strategie maar uiteindelijk moeten ze zelf hun keuzes maken.”

Weet je al wat je gaat vertellen op CFO Day?

“Mijn eigen expertise ligt op thema’s als grondstoffen, klimaat, geopolitiek, voedsel, water, energie en kritische materialen, en het EU beleid op die thema’s. Wat ik bij bedrijven vaak doe is boardooms confronteren met hun blinde vlekken. Maar CFO Day is pas op 30 mei. Er kan tussen nu en dan nogal wat zijn gebeurd op het internationale toneel. De Russische inval in Oekraïne zag ook niemand aankomen, terwijl…”

Terwijl…

“… ik heb soms ook wel het idee dat we in Nederland soms graag wegkijken voor de impact die geopolitieke ontwikkelingen hebben op ons leven hier. Dat kun je zien ais een strategie, maar het is een riskante strategie. Want voor je het weet is het laag water – en je wil niet dat het thema van CFO Day van toepassing is op jouw organisatie.”

Registreer je nu voor CFO Day 2024 en zorg dat je erbij bent op 30 mei!
https://cfoday.nl/aanmelden/

Deelname aan CFO Day is voorbehouden aan CFO’s van organisaties met een omzet van minimaal € 200 miljoen.

RECENTE ARTIKELEN

Maryjo Charbonnier, Kyndryl, jurylid CHRO-award: “HR-leider kan vitale rol spelen bij het aanpakken van polarisatie”

Lees verder

Zo werkt het meten van aandacht

Lees verder